Blijf er niet alleen mee lopen
Als je je niet veilig voelt in de kerk: vertrouwenspersonen

We willen graag dat iedereen zich veilig voelt in de kerk. Tegelijkertijd weten we dat dat niet altijd het geval is. Niet in de samenleving, niet in de kerk. Daarom is veilige kerk een belangrijk thema voor ons. Daarom hebben we met zeven andere kerken in de regio een team vertrouwenspersonen samengesteld. Omdat het belangrijk is dat je, óók binnen de kerk, je grens mag aangeven wat voor jou goed of niet goed voelt.  

Waarvoor kun je terecht bij een vertrouwenspersoon?

Voel je je niet veilig in de kerk? Of vermoed je een onveilige situatie? Dan kun je contact opnemen met een vertrouwenspersoon. Een onveilige situatie kan zijn grensoverschrijdend gedrag zoals pesten, kleineren, seksueel misbruik. Maar het kan ook gaan over je niet veilig genoeg voelen om gevoelige onderwerpen te bespreken. Ook financieel bedrog kun je melden bij de vertrouwenspersoon.

Wat doet een vertrouwenspersoon?

De vertrouwenspersoon lost niets voor je op, maar hij of zij luistert naar je. Hij/zij kan je adviseren over eventueel te nemen stappen en je daarbij ondersteunen. De vertrouwenspersonen hebben geheimhoudingsplicht en hebben allemaal een training gevolgd. De gesprekken zijn altijd vertrouwelijk en vinden plaats in alle  veiligheid.

Wanneer is het team vertrouwenspersonen beschikbaar?

De vertrouwenspersonen volgen eerst een training. We hopen dat het team vertrouwenspersonen in het najaar aan het werk gaat. Dan kunnen we hier ook beschrijven hoe u contact kunt opnemen.

Landelijke meldpunten

De Protestantse Kerk Nederland is aangesloten bij het meldpunt seksueel misbruik in de kerk, SMPR. Dit meldpunt is er voor mensen die seksueel misbruik in een pastorale relatie hebben ervaren en voor de mensen om hen heen. SMPR is er voor de eerste opvang en biedt een luisterend oor