Schenken en nalaten
Je kunt op verschillende manieren het werk van onze kerk steunen. Bijvoorbeeld bij de jaarlijkse actie Kerkbalans of in de vorm van een legaat of erfstelling. Bij schenkingen is de kerk geen schenkingsrecht verschuldigd omdat zij wordt aangemerkt als instelling van algemeen nut. De kerk is geen erfbelasting verschuldigd.
Schenken – een eenmalige gift
Een bijdrage aan de Protestantse Gemeente Warnsveld/Leesten is als gift of schenking aftrekbaar voor de inkomstenbelasting als persoonsgebonden aftrek.
Schenken – een periodieke gift
Een periodieke gift is een gift waarbij je voor minimaal vijf jaar een vast bedrag per jaar aan de plaatselijke gemeente (of diaconie) schenkt. Je hoeft daarvoor niet naar de notaris. Je kunt een periodieke gift, bijvoorbeeld je jaarlijkse bijdrage voor de aktie Kerkbalans, zelf vastleggen in een overeenkomst. Ook onze gemeente biedt deze mogelijkheid. Periodieke giften zijn volledig aftrekbaar van de belasting, zonder drempel of maximum. Kies je ervoor dit belastingvoordeel ten goede te laten komen aan onze gemeente, dan kun je je bijdrage aan onze gemeente dus verhogen zonder dat het je meer kost.
Wil je meer weten? Kijk dan op de site van de Protestantse Kerk Nederland.
Een periodieke gift is vooral interessant voor mensen die met hun reguliere giften niet aan het drempelbedrag van 1% komen, of juist meer schenken dan 10% van hun verzamelinkomen.
Wil je een overeenkomst met onze gemeente aangaan voor een periodieke gift? Klik hier om de modelovereenkomst te downloaden. Vul het formulier in, print het uit, onderteken het en stuur het naar onze penningmeester. De adresgegevens vind je onderaan deze pagina.
Nalaten
Als je gaat nadenken over je nalatenschap en je overweegt om de Protestantse Gemeente Warnsveld/Leesten in de toekomst te steunen, kun je dit vastleggen in een testament. Je bepaalt zelf wie je erfgenamen zijn en je kunt de kerkelijke gemeente als (mede)erfgenaam benoemen. Bovendien kun je in je nalatenschap vermelden dat je nalatenschap voor een bepaald aspect van het kerkenwerk gebruikt moet worden.
Je kunt de kerkelijke gemeente op twee manieren in een testament opnemen: in de vorm van een legaat of door erfstelling.
Een legaat is een vaststaand bedrag of een bij name genoemd onroerend goed of voorwerp. Een voorbeeldtekst van een legaat is: “Ik legateer (eventueel met kosten) en uit te keren binnen zes maanden na mijn overlijden aan de Protestantse Gemeente Warnsveld/Leesten te Warnsveld een bedrag in contanten groot € ….”.
Bij een erfstelling benoem je de kerkelijke gemeente als erfgenaam voor (een deel van) de erfenis. Een erfgenaam is een persoon of organisatie die de rechten en plichten van de overledene overneemt. Als je de kerkelijke gemeente tot (mede)erfgenaam benoemt, betekent dit dat de kerkelijke gemeente, samen met eventuele andere erfgenamen, verantwoordelijk wordt voor je nalatenschap. Je kunt aangeven hoe groot het percentage is dat iedere erfgenaam erft. Een voorbeeldtekst van een erfstelling: “Ik benoem tot erfgenaam voor … deel de Protestantse Gemeente Warnsveld/Leesten te Warnsveld”.
Een testament laat je opmaken door een notaris. Hieraan zijn kosten verbonden. Een eerste oriënterend gesprek bij de notaris is vaak kosteloos. Je kiest zelf de notaris.
Informatie
Mocht je meer willen weten over het schenken via periodieke giften, een legaat of een erfstelling, dan kun je contact opnemen met de penningmeester van het College van Kerkrentmeesters via secretaris.cvk@pknwarnsveld.nl.