Open Kerk en tentoonstelling

De Martinuskerk is van 21 juni tot half september open, van dinsdag tot en met zaterdag tussen 11 en 17 uur. Er zijn Afrikaanse beelden te zien, met als thema Ubuntu.

Op zondag 19 juni om 10 uur (dit in tegenstelling tot eerdere berichtgeving om 10:45) vindt een ochtendgebed plaats, direct aansluitend geven Annette Nobuntu Mul en de Gambiaanse kora-speler Jalli Lamin Kuyateh een interactieve lezing met muziek.

         OPSOEK NAAR UBUNTU

Ubuntu is een Zuluwoord, maar een universeel concept. Umntu Ngmuntu Ngbantu betekent letterlijk: Een mens is een mens omdat er andere mensen zijn. Oftewel: ik ben omdat wij zijn! Dit is de basis van de Ubuntu-filosofie. En herkenbaar in het Achterhoekse noaberschap: samen vorm je de gemeenschap. Wat kan Ubuntu voor jou en mij, voor ons betekenen? De westerse wereld heeft de afgelopen eeuwen enorme technologische realisaties neergezet en voor grote materiële welvaart gezorgd. Nu schreeuwt ze om aandacht voor immateriële vraagstukken. Voor onze omgang met de aarde en met elkaar; een omwenteling van ratio naar relatie.

Onze sprekers delen met ons wat Ubuntu is en kan betekenen. Ze vertellen over Zuid- Afrika, dat na apartheid oude wonden tracht te helen en met de kracht van diversiteit, met recht en trots een regenboognatie wil zijn. Met haar zoektocht draagt Annette een belangrijk steentje bij aan het pad van gedeelde menselijkheid in onze samenleving. In discussies van allerlei aard proberen we zo onze gemeenschappelijke menselijkheid te erkennen.
Iedereen is van harte welkom, maak mensen in je omgeving nieuwsgierig en breng hen mee! Ik ben omdat wij zijn en wij zijn omdat de aarde is!

Namens Commissies Open Kerk en
Kunst in Kerk
Hanneke Kuperus-Slijper