Onlangs vroeg iemand ‘Waarom luidt er In de toren van de Martinuskerk kort voordat het acht uur slaat nog een klein klokje?’ Een leuke vraag waarop we hierbij graag antwoord geven. Daarvoor moet u weten dat de toren van de Martinuskerk eigendom is van de burgerlijke gemeente. Dat berust nog op een besluit van Napoleon uit 1798 dat kerktorens tevens uitkijktorens waren en de klokken ook dienden om te waarschuwen bij naderend onheil.

Afscheidsgeschenk

Bij de samenvoeging van de gemeenten Warnsveld en Zutphen in 2005 ontstond onder de burgerij een idee voor een afscheidsgeschenk dat ons zou blijven herinneren aan de vroegere gemeente Warnsveld. Nu was er bij onze toenmalige liturgiecommissie al eens gepolst naar de mogelijkheid van een tweede luidklok In de toren. Dit nog niet uitgevoerde plan werd gretig omarmd door het comité dat het afscheidsgeschenk zou voor bereiden. Een actie onder de burgerij had succes en bracht € 6000.- op.
Zo werd in november 2004, een tweede luidklok met gewicht van 90 kg en slagtoon g2 de toren ingehangen.

Het Pieter van Veenklokje

Aan deze gedenkklok werd voor altijd de naam van de toenmalige burgemeester Pieter van Veen verbonden en besloten werd ook dat de klok iedere dag om 19.57 uur zijn geluid zou laten horen tot juist voor de uurslag van de grote klok om 20.00 uur, ter herinnering aan de op heffing van de zelfstandige gemeente Warnsveld.

Op de klok staat de toepasselijke tekst:
Warnsveld verloor zelfstandigheid
Gemeenschapszin raakt het niet kwijt
Die eendracht is heel goed te horen
In mijn geluid vanuit de toren.

Aan de klokken van de Martinus zal niemand komen

Deze tekst staat ook vermeld op een koperen bordje links van de ingang van de kerk onder de toren. Dit bordje is destijds aangeboden door de Dorpsraad van Warnsveld op Sint-Maarten, 11 november 2006, ter gelegenheid van de presentatie van het boek De geschiedenis van de Martinuskerk.
En burgemeester Pieter van Veen zei bij de aanbieding aan het einde van zijn toespraak:
“Toch blijft onder jouw witte bruggetje de Berkel stromen.
En aan de klokken van de Sint Martinus zal ook niemand komen”.

Uit het Warnsvelds kerkarchief
Foto: ds. Roel van Oosten en Jan Rossel bij aankomst gedenkklok in november 2004