Over de datum -workshop voor PKN Warnsveld-Leesten en Zutphen

Soms wil je grote stappen zetten op het gebied van duurzaamheid. Misschien ben je je aan het verdiepen in de aanschaf van zonnepanelen of een warmtepomp. Of ben je druk bezig om je huis helemaal  te isoleren. Maar soms kun je met kleine dingen ook al mooie dingen bereiken.  Een eigen beker meenemen naar de kerk voor de koffie na afloop om te voorkomen dat er steeds weer zoveel kartonnen bekers worden weggegooid kan zoiets zijn. Maar zeker ook het niet onnodig weg gooien van levensmiddelen die over de datum zijn maar nog prima te eten of te drinken zijn.

 Als kerkenwerkers met een opdracht op het gebied van duurzaamheid proberen Willemien Erbrink en ik  natuurlijk om in en om onze kerkgebouwen alles zo duurzaam mogelijk te laten verlopen. Maar hiernaast  zijn we steeds op zoek naar mensen die ons op praktisch gebied en op leuke wijze iets kunnen leren wat past bij een goed rentmeesterschap. Bij het zo goed mogelijk beheren en bewaren van de aarde.. Iets wat niet perse moeilijk hoeft te zijn en waar we in het dagelijks leven wat aan hebben. We zijn daarom  blij om aan te kunnen kondigen dat de inspirerende schrijver en spreker Martin van der Gaag naar onze gemeente wil komen om het over dit laatste onderwerp met ons te hebben.

De echte houdbaarheid van levensmiddelen

Iedereen kan iets tegen voedselverspilling doen. Slimmer inkopen en koken zijn makkelijk. De eetbaarheid en houdbaarheid van levensmiddelen uit voorraad beoordelen vinden veel mensen moeilijker. Ook dat is goed te leren. Voedingskundige Martin van der Gaag is schrijver van de rubriek “Over de datum” in het tijdschrift Genoeg. In deze workshop zie je welke soorten voedselbederf bestaan, welke gevaarlijk zijn, hoe je ze voorkomt, en wat je hebt aan de verschillende houdbaarheidsdata. Kortom: hoe je zo min mogelijk weggooit terwijl je toch gezond eet. Neem je zelf vragen oproepende oudere levensmiddelen uit voorraad mee? Het oudste levensmiddel wint een prijs! De workshop wordt bovendien nog leuker als je een bekende meeneemt met wie je altijd discussieert over ‘wel of niet weggooien’.

Martin van der Gaag

Martin van der Gaag

Martin van der Gaag studeerde af als voedingskundige, promoveerde in de sociale netwerkanalyse en werkt als hogeschooldocent wetenschappelijke vorming en statistiek. Hij is redacteur en journalist bij het tijdschrift Genoeg en schrijft daarin “over de datum” – onderzoek naar de échte houdbaarheid van levensmiddelen. Samen met Thomas Volman, gastheer van Stiltehuis Nijmegen, publiceerde hij “De luxe van genoeg” – een vrolijk filosofisch onderzoek naar hoe je met minder spullen en verplichtingen meer voldoening uit je leven kunt halen (deluxevangenoeg.blogspot.nl).

Opgave voor deze workshop is niet verplicht maar zouden we wel erg waarderen in verband met de organisatie (koffiw/ thee/ stoelen). Opgeven kan bij  duurzaam@pknzutphen.nl of   diaconie@pknwarnsveld.nl

Ik hoop op veel aanmeldingen en een leuke, gezellige en uiteraard inspirerende bijeenkomst op zondagmiddag  22 mei.

Hartelijke groet van Marjan Kruik, taakdrager duurzaamheid PKN Warnsveld-Leesten

Datum

zondag 22 mei

Inlooptijd

14.15 uur

Tijd

14.30 uur

Locatie

  • De Wijngaard
  • Wilhelminalaan 3
  • 7204 AB Zutphen