De luxe van Genoeg

Waar heb jij te veel van? En waarvan te weinig? In Nederland is alles te koop, kan en mag heel veel. Een enorme rijkdom, waarin je makkelijk aanneemt dat dús ook alles móet. De nieuwste spullen, de laatste mode, doorlopend snacken, de wereld bereizen, een carrière, een gezin, lekker groot wonen, 24/7 bereikbaar zijn. Het resultaat? Soms overgewicht, armoede, slaapgebrek, burn out of eenzaamheid. Meer mensen ervaren een gebrek aan ruimte in hun volle huis, hoofd en agenda. En een onbevredigend gevoel rond de belangrijke, maar weinig urgente vraag wat er voor hen nou écht toe doet. Eén manier om tot meer ruimte, tijd en voldoening te komen is meer regie nemen, bewuster leven en leren schrappen. Maar hoe pak je dat dan aan? Martin van der Gaag, auteur van De luxe van Genoeg en redacteur van het kwartaalblad Genoeg, sprak daarover met tientallen mensen en paste ook zelf vele vereenvoudigingen toe.

Martin van der Gaag studeerde af als voedingskundige, promoveerde in de sociale netwerkanalyse en werkte als hogeschooldocent wetenschappelijke vorming. Hij is medewerker van museum Zaanse Tijd en redacteur en journalist bij het tijdschrift Genoeg (www.genoeg.nl), waarin hij schrijft over houdbaarheid en bederf van levensmiddelen, ontspullen, gevonden voorwerpen en bewustere beslissingen nemen rond werk. Samen met Thomas Volman, gastheer van Stiltehuis Nijmegen, publiceerde hij “De luxe van genoeg” – een vrolijk filosofisch onderzoek naar hoe je met minder spullen en verplichtingen meer voldoening uit je leven kunt halen.

Op maandag  6 maart organiseer ik in samenwerking met BG&O een bezinnings-avond met Martin van der Gaag over “De Luxe van Genoeg”.

Tijdens deze avond praten we over deze vragen: 

“Waar heb je te veel van?”

“Waar heb je te weinig van?”

“Hoe probeer jij je leven eenvoudiger te maken? En in hoeverre lukt dat?”

De avond wordt interessanter als je vóór 27 februari in een mailtje een antwoord van één of twee zinnen per vraag naar ons instuurt [deluxevangenoeg@gmail.com]. Tijdens de avond gaan we op een aantal thema’s uit die antwoorden in. Lukt dat niet, maar spreken de vragen je wel aan? Geef je dan toch op via dat emailadres, dan ontvang je vooraf een korte leestekst.’

De avond is bedoeld voor leden van PKN Warnsveld-Leesten en Zutphen maar ook andere belangstellenden zijn welkom. Opgave is gewenst. We vragen een vrije gift voor de onkosten. Inloop is maandag 6 maart vanaf 19.00 uur. We beginnen om 19.30 uur in De Eekschuur. Van harte welkom!

Vriendelijke groet van Marjan Kruik, taakdrager duurzaamheid PKN Warnsveld-Leesten

Martin van de Gaag heeft over dit thema een prachtig boek geschreven en wil hier deze avond met ons over in gesprek gaan. De avond is bedoeld voor PG-Zutphen en PG-Warnsveld-Leesten, maar iedereen is welkom! Info over tijd en locatie volgt binnenkort.

Datum

maandag 06 maart

Inlooptijd

19.00 uur

Tijd

19.30 uur

Locatie

  • Eekschuur